LR, PC en MV 'De Wironruiters'

LR, PC en MV 'De Wironruiters'

Periode 1970 - 2004

Ponyclub en Paardenvereniging worden LR en PC De Wironruiters

De vergadering van 13 december 1963: Gezinus Koorn, oud bestuurslid van de Ponyrijschool, zegt dat deze is ontbonden en vraagt dat als er een ponyclub wordt opgericht deze toe kan treden tot de Wironruiters. Dit verzoek wordt in stemming gebracht en met bijna alle stemmen wordt het verzoek aangenomen. De eerste officiele wedstrijd is op 4 juli in Anna Paulowna, deelnemers: Ineke Visser, Mieke Hekkema, Joop Hendriks, Katinka Looze, Clasien Sok en Adriaan Dirks.

Slapende vereniging

In 1968 wordt geconstateerd dat de Paardenvereniging De Wironruiters nog wel leden heeft maar deze hebben geen paard door de mechanisatie, de boeren ruilen het paard in voor een tractor en er wordt daarom niet meer deelgenomen aan wedstrijden. De vereniging wordt niet ontbonden maar wordt "slapende". Bets Russelman-Dekker zal als secretaris lid blijven van de federatie en de Streek N.H.N. om zodoende van alles op de hoogte te blijven.

Ponyvereniging De Wironruiters

In 1970 wordt besloten de paardenvereniging te ontbinden en de ponyclub geheel zelfstandig te laten gaan. Het nieuwe bestuur, bestaande uit Frans van Diepingen, voorzitter en wonende op Stroeerweg 17; Bets Russelman-Dekker, secretaris en penningmeester (Koningsweg 31 Westerland) en de bestuursleden Marjan Koorn (Hofweg Stroe), Jan Smid (Klieverweg 25 Slootdorp) en A. van Dijk (Sluismeester A. de Visserstraat 14 Den Oever), richt de ponyclub op. Het vaandel wordt overgedragen en ook de clubkas en hindernissen gaan mee. De enige die blijft is Bets Russelman -Dekker, het wordt haar derde Wieringer paardenvereniging.

Periode 1970 - 2004

Op maandagmorgen 26 oktober 1970, ten huize van F.D.P.W. van Diepingen, is het eerste overleg van de nieuwe vereniging, die officieel op 20 september 1970 is opgricht. Het bestuur bestaat uit voorzitter Frans van Diepingen, secretaris/penningmeester Bets Russelman-Dekker, Marjan Koorn, Jan Smid, A. van Dijk en instructeur dhr. Wansleeber. Van Diepingen opent de bespreking: "...er eerst zijn spijt over te betuigen dat de oude rijvereniging 'Wironruiters' zichzelf heeft opgeheven na een meer dan 25-jarig bestaan. Hij vindt dit vooral spijtig omdat de liefde tot het paard en de liefhebberij tot de paardensport op Wieringen springlevend is gebleken. Maar het zij zo...'.

Het tenue wordt als volgt: Junioren een beige broek, donker bruine sweater, wit overhemd, zwarte stropdat en zwarte cap. Senioren een beige broek, zwart colbert, witte bef en zwarte cap. Maar ook mag er worden gereden in het tenue van de oude vereniging. Dat was een groen jasje, zwarte broek, wit overhemd, zwarte strop en cap. Er wordt gereden op vilten zadeltjes, kleur geel. De frontriem had de kleuren blauw en geel, de kleuren van de oude vereniging.

Nieuwe naam

Aan het geven van een naam wordt gewacht, dit om de oude vereniging niet dwars te zitten. In de vergadering van 16 november 1970 wordt aangegeven dat het bestuur in zijn geheel voor de naam 'Wironruiters' heeft gekozen, dit onder andere uit praktische overwegingen, daar aan de naam ook het huishoudelijke reglement is verbonden.

Het ledental is zes pony's en een jonge paarden amazone, Guusje Popkema. In 1971 is het ledental gestegen naar 17 pony's en zeven paarden. Het aantal donateurs: 56.

Manege

In eerste instantie wordt er gereden aan de Hofweg, de 'Janshoeve', later wordt er een terrein aangeboden door P.C. Lont en C.M. Lont, op Stroe. Het is een stuk grond, een boomgaard, dat ligt tussen de boerderijen van de gebr. Lont en Simon Klein (nu naast Eilandmuseum Jan Lont). In 1974 wordt het land onderhands verkocht en verhuisd de manege naar de Belterlaan, in afwachting van het opruimen van de vuilnisbelt aan de Lonjeweg. In 1977 is het zover dan wordt de manege aan de Lonjeweg feestelijk geopend door wethouder Pieter Kooij en Wironruiter Marge Lont. Tot 2004 rijden de Wironruiters op de voormalige vuilnisbelt. In 2004 gaat een lang gekoesterde wens in vervulling en wordt de rijhal aan de Lonjeweg geopend.

Kampioenen

Al in het eerste jaar weet Joost Smits, bij de paarden de titel van het Jeugdkampioenschap Noord-Holland op zijn naam te schrijven.

Ponykamp

Ponykampen werden in bij de oude vereniging niet gehouden, men ging wel op uitwisseling naar bijvoorbeeld Texel. De nieuwe vereniging pakt het goed op, in 1972 en '73 gaan de Wironruiters naar Schipborg. De deelnemers zijn onder andere: Peter Bregman, Johan van Dijk, Peter Kreijger, Jan Piet Vijzelaar, Jos Cremers, Yvonne Emmerik en mevr. Smid. De begeleiding wordt gevormd door: mevr. Koonen, Ingrid Koonen, Nel Dekker en Frans van Eekelen. Vanaf 1975 gaan de ruiters drie jaar achtereen, naar Schoonlo.

Jubilea

De vereniging viert tijdens de jaarvergadering op 20 februari 1976 het 5-jarig bestaan. De uitnodiging en vergadering hadden een feestelijk tintje. Het bestuur wilde geen grote uitgaven doen, de vereniging stond nog in de kinderschoenen. maar naast de gewone agendapunten was er ruim aandacht voor het jubileum door een kort historisch overzicht en een aantal sketches door de jongste leden.

Op 16 januari 1980, wordt het 10-jarig bestaan gevierd bij Concordia. De zusterverenigingen Wieringermeer, Hollands Noorden en RAP waren aanwezig. Jaap Mulder vertegenwoordige de 'oude'Wironruiters, hij overhandigde een envelop met inhoud voor de aanschaf van een standaard voor de ponyclub.

Het 25-jarig bestaan wordt gevierd op 4 november 1995. De krant kopt: '...Alweer een kwart eeuw zetten de ruiters en amazones van de Wironruiters hun voeten in de stijgbeugels om hun edele viervoeters te berijden...'. Dit geeft een stoere indruk van de vereniging en dat mag want als kleine vereniging rijden er enkele ruiters in de Z-klasse! De vereniging telt dan 60 rijdende leden. Dit aantal leden en het aantal inwoners van Wieringen geeft niet het gevoel dat er ook een overdekte manege in zal zitten. Al zijn de buurvereniging zijn inmiddels al onderdak.

Kantine

Voor 1970 was men afhankelijk of er een gebouwtje of wagen bij het terrein beschikbaar was maar in 1987 komt er aan de Lonjeweg een vaste kantine. De kantine wordt tot 1984 beheerd door de familie Kos, daarna door Gre Maars en vervolgens Kees Maulus. Opa Tijsen schildert de kantine buitenom, het novilon wordt geschonken door de firma Dudink maar een bar is nog te duur. Ondanks het vele en dure onderhoud, blijkt dat de kantine erg prettig is voor de toeschouwers. Electra komt er in 1990, met aggregaat, aangelegd door Kees Meeldijk. Wanneer het gebouw op instorten staat, wordt er besloten op zoek te gaan naar een andere. Het blijft behelpen tot begin 2000 de kogel door de kerk gaat en besloten wordt tot de bouw van een overdekte rijhal.

Besturen en instructie 1930-2004

Ook al was de bestuursperiode vastgesteld op vijf jaar veranderde er in het begin weinig, van 1945-1970: Jacob Mulder, voorzitter; Bets Russelman-Dekker, secretaris; Anne Lont, penningmeester (in 1954 opgevolgd door Dirk Huyberts) en als bestuursleden Gezinus Koorn, Piet Dekker (in 1959 opgevolgd door Jaap Lont) en Anton Swaerts. De bestuursleden werden steeds per acclamatie herkozen, de tegenkandidaten kregen simpelweg een tekort aan stemmen.

De jaren daarna veranderde het bestuur regelmatig. Zo hebben onder andere de volgende mensen door de jaren heen, de vereniging vormgegeven: Frans van Diepingen, A. van Dijk, Marjan Koorn, Klaas Dekker, Dirk Lont, Gerrit Luikens, Jan Kreijger, mevr. Smits, Jan Smid, Klaas Dekker, Dirk Lont, Toon Lont, Gerrit Luikens, Guus Popkema, Paul Temminck, Alka Wagemaker, Willem Veltman, Kees Meeldijk, Kees Maulus, Wil Rotgans-Gutker, Jan Kippers, Gerrie Wouda, Cees Meereboer, mevr. van der Berg, mevr. Folkers, Ed Honders.....En niet te vergeten de (her)oprichters in 1943 dierenarts Eef Lansingh, boerenzoon Anne Lont en aannemer Okko Bosker.

De langst zittende voorzitter is Jacob Mulder, van 1945 t/m 1970. Bets Russelman-Dekker is de langst zittende bestuurder (secretariaat of penningmeester), zij treedt in al de drie rijvereniging aan, van 1950 t/m 1987. Menno van Hoppe is met 25 jaar (1993-2018), de langst zittende wedstrijdsecretaris, dit gecombineerd met 20 jaar secretariaat. Pieter Klein is voorzitter van 1996 tot heden.

Een aantal besturen:

Het bestuur in 1931, Landelijke Rijvereniging Wieringen: L.C. Kolff, ere voorzitter; mej. Geer Mostert, president; Jb Bruul, 1e secretaris; His Wilms, 2 secretaris en instructeur; Nan Mulder, penningmeester en de bestuursleden Nan Bakker, Jb Dekker en B. Smit.

Het bestuur in 1943, Paardenvereniging De Wironruiters: Anne Lont, penningmeester; Eef Lansink; Jaap (Jacob) Mulder, voorzitter; Piet Dekker en Okko Bosker. Instucteur His Wilms.

Het bestuur in 1952: Jacob Mulder, voorzitter; Anne Lont, penningmeester; Bets Russelman-Dekker, secretaris; Gezienus Koorn en Piet Dekker, bestuursleden.

Het bestuur in 1970, Landelijke Rijvereniging en Ponyclub De Wironruiters: Frans van Diepingen, voorzitter; Bets Russelman-Dekker, secretaris/penningmeester; Marjan Koorn, Jan Smid, A. van Dijk en instructeur dhr. Wansleeber.

Het bestuur in 1985: Tiny Schermerhorn (voorzitter), Alka Wagemaker (secretaris en wedstrijdsecretaris), Bets Russelman-Dekker (penningmeester), Ed Honders en Ad Oudt. Het secretariaat wordt later overgenomen door Ed Honders. In 1986 treedt Bets Russelman af, Marlies Keijzer-Bijvoet wordt haar opvolger.

Het bestuur in 1988: Tiny Schermerhorn (voorzitter), Jouke Wouda (secretaris en wedstrijdsecretaris), Marlies Keijzer-Bijvoet (penningmeester), Cees Meereboer, Marcolien Keijzer, Ad Oudt en Ed Honders.

Het bestuur in 1991: Jan Kippers (voorzitter), Jouke Wouda (secretaris en wedstrijdsecretaris), Ina Schoenmaker-Wiegman (penningmeester), Cees Meereboer, Marcolien Keijzer, Ad Oudt en Ed Honders. In 1992 wordt Kees Maulus (terrein en kantine) opgevolgd door Wil Rotgans-Gutker, zij beheert de kantine en wordt begeleidster bij de pony's.

Het bestuur in 1993: Marcolien Keijzer, Cees Meereboer, Kees Meeldijk, Jouke Wouda (voorzitter vanaf 1992, wordt in 1996 opgevolgd door Pieter Klein), Wil Rotgans-Gutker, Ina Schoenmaker-Wiegman (penningmeester) en Menno van Hoppe (secretaris en wedstrijdsecretaris).

Instructie: dhr. Wansleeber, mevr. Miedema, Jaap Klok, Jan Vennink, Ties Sok, Marja Hidden-Smid, dhr. Leyten, Jaap Schoorl, Ingrid Koonen, Lina Beerman-Luikens, Frans van Eekelen, Bets Russelman, Marjolein Scholten, Ada van Wieringen, Manon de Vries en Wilma Maters. Leen Wijngaarden uit Middenmeer neemt in 1985 het stokje over van Lina Beerman, daarna volgt Sylvana Scheeve het over. Sylvana blijft vele decennia als instructrice aan de vereniging verbonden.

Vanaf 1990

In 1990 stelt het bestuur zich de vraag: 'Hoe zien wij als bestuur de toekomst voor onze vereniging?' Gelukkig geeft het bestuur zichzelf het antwoord: 'Voorop staat het plezier in het rijden. Toch willen we ook graag prestaties zien'. Met dit gegeven gaat het bestuur aan de slag. Er komen gesprekken met instructie, wat resulteert in betere resultaten en prijzen. Zo gaan Linda Rotgans, Joke Loonstra, Nancy Ott, Gea Kuut, Femke Veerman en Sietske Veltman naar de Levada. In 1992 wordt Gea Kuut afgevaardigd naar de Levade, ze doet mee aan het onderdeel springen, rijstijl. Een ander 4-tal: Annemarieke Boersen, Serina Klein, Fonessa Hoftijzer en Ilona Holtjer, vele jaren waren zij succesvol tijdens de Levade.

Het roer om...

Marjolein Scholten gaat de paardengroep onder haar hoede nemen. Sylvana Scheeve start een 4- en 8 tal en gaat de federatieruiters lesgeven en begeleiden. In de loop van 1990 heeft deze aanpak succes, het 4-tal behaalt de eerste prijs bij de kring. Manon de Vries geeft de kleintjes les, zowel de beginnende als de geoefenden..

Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, een familiedag, kampeerweekend, met Hemelvaartsdag een rondje ringsteken rond de kerk, een puzzelrit en meer. Er mag dan gebruik worden gemaakt van de boerderij van Piet Ottens op Westerland en het land achter de boerderij van Jacob P. Mulder.

De resultaten blijven komen, de krant wordt met enige regelmaat gehaald. Zo schrijft voorzitter Tiny Schermerhorn in het clubblad: 'Als we terug zien op het afgelopen jaar (1990), mogen we niet ontevreden zijn als Wironruiters. Velen hebben weer kunnen genieten van het beoefenen van de mooie ruitersport en ook velen hebben er plezier aan beleefd om er naar te kijken. Onder leiding van onze instructie hebben de ruiters hun dressuur en spring capaciteiten omhoog weten te brengen. Vele prijzen zijn er het afgelopen seizoen behaald. Paarse Wiron truien en zwarte jasjes stonden in de voorste gelederen bij de prijsuitreikingen. Onze equipe bestaande uit Gabrielle Hart, Esther Wouda, Gea Kuut, Saskia Ott en Miranda Meeldijk, behaalde een fantastisch resultaat door eerste te worden in de klasse B van de Noord-Hollandse kampioenschappen, samengesteld in het Dijkgatbos. Ons achttal werd reserve kampioen van Noord-Holland te Spaarnwoude. De resultaten van ons achttal was boven verwachting.....'

In 1998 wordt de vereniging uitgebreid met een menclub en last but not least; in 2004 de officiele opening van een overdekte manege.

Rijvereniging Wieringen

Periode 1930 - 1943

Paardenvereniging De Wironruiters

Periode 1943 - 1970