LR, PC en MV 'De Wironruiters'

Wedstrijd rijden, hoe werkt dat allemaal?

Je wilt gaan starten op de officiële KNHS-wedstrijden. Maar wat ben je daarvoor nodig en hoe werkt dat nu allemaal?

Lidmaatschap vereniging

Wanneer je wilt deelnemen aan een wedstrijd dan moet je lid zijn van een rijvereniging of ponyclub die aangesloten is bij de KNHS. Door lid te zijn van LR, PC en MV De Wironruiters ben je ook automatisch lid van de KNHS en mag je deelnemen aan officiële paardensportwedstrijden.

Startpas

Met een startpas kun je deelnemen aan officiële KNHS-wedstrijden. Het grote voordeel van de startpas is dat je onbeperkt kunt deelnemen aan wedstrijden. Daarnaast kun je met de startpas deelnemen aan meerdere disciplines, namelijk dressuur, springen, eventing en endurance. Voor mennen, aangespannen sport, endurance en reining zijn er speciale startpassen. De startpas is combinatiegebonden en aan te vragen via Mijn KNHS.

Als startpashouder van de KNHS ontvang je ook maandelijks het verenigingsmagazine paard&sport. De KNHS doet via dit blad haar mededelingen over wedstrijdrijden en daarom is het ingesloten bij je lidmaatschap.

Paardenpaspoort

Naast je lidmaatschap van de KNHS moet je paard of pony ook beschikken over een paardenpaspoort. Hierin staan de gegevens van het paard en de inentingen.

Ponymeetbriefje

Als je met een pony wilt gaan rijden moet je pony worden gemeten door een officiële ponymeter. Pony's worden namelijk aan de hand van hun schofthoogte ingedeeld in categorieën. Alle pony's moeten voor ze in de sport worden uitgebracht zijn gemeten. Is je pony jonger dan 8 jaar dan moet je pony jaarlijks worden gemeten tot en met de achtjarige leeftijd tussen 1 januari en 1 april. Wanneer een pony niet binnen die periode gemeten kan worden (bijvoorbeeld door aankoop van de pony in mei) moet de pony voor de eerste start worden gemeten.

Inschrijven voor wedstrijden

Wedstrijden in Noord Holland kun je vinden op de wedstrijdkalender van Paardensport Noord- Holland. www.startlijsten.nl

Alle informatie over wedstrijden zoals inschrijfgeld, inschrijven, startlijsten en uitslagen kun je vinden op de website wedstrijdplatform.

Informatie over de mensport is te vinden op de website van MendistrictWest.

Bixiewedstrijden

Als je net bent begonnen met rijden of mennen, kun je al meteen meedoen aan Bixie Rubrieken! Als je nog niet zelfstandig kunt rijden, kun je meedoen aan de begeleidingsproef. Je hoeft de pony dan nog niet zelf te sturen en je hoeft het tempo ook niet te bepalen. Er is steeds iemand aanwezig die je pony vasthoudt.

De Bixie dressuur (rijden en mennen) is ingedeeld in drie klassen: de makkelijkste is klasse AA, de middelste klasse A en de moeilijkste klasse B1. Je mag zelf weten in welke klasse je begint. In de klasse AA mag er iemand met je meelopen om je pony vast te houden. Bij het mennen zit er altijd iemand bij je op de menwagen. Bij het Bixie springen en de Bixie vaardigheid zijn er twee klassen: de makkelijkste klasse AA en de moeilijkere klasse A.

Je mag meedoen vanaf de dag dat je 6 jaar wordt tot en met het jaar waarin je 13 jaar wordt, mennen mag vanaf 7 jaar.

Een Bixie wedstrijd kan bestaan uit verschillende onderdelen. Je bepaalt zelf aan welke onderdelen je meedoet.

Hieronder kun je zien welke onderdelen er zijn:

  • Onderdeel Rijden/mennen;
  • Spel Rijden en mennen;
  • Begeleidingsproef Rijden;
  • Dressuurproef Rijden en mennen;
  • Springparcours Rijden;
  • Vaardigheidsparcours Mennen.

Voor meer informatie bezoek de KNHS-site.